sâmbătă, 29 decembrie 2012

STIATI DE TERAPIA NATURALA CU OUA DE PREPELITA ?

                                 TERAPIA NATURALA CU OUA DE PREPELITA ?



   În terapeutica naturală, alături de alte produse şi procedee, se folosesc şi ouăle de prepeliţă. Acestea au o compoziţie mult mai concentrată în principii decât ouale de gaina, fiind folosite, din acest motiv, mai mult ca leac în tratamentele naturiste, decât ca aliment.



                                                       PROVENIENTA ACESTORA    
  -Ouăle de prepeliţă sunt produse de către femelele specieiCoturnix coturnix. Aceste păsări de talie mijlocie, sunt specifice faunei sălbatice Europene.  

  -Pe lângă prepelita europeană, s-a introdus în crescătorii prepeliţa japoneză (Coturnix coturnix japonica), subspecie cu ceva mai mare şi mai productivă.
  -Ouăle de prepeliţă folosite în dietetica şi terapeutică, nu provin de la păsările sălbatice, ci de la prepeliţele crescute de către om in ferme destinate special în acest scop. Ca şi în cazul găinilor ouătoare, poate chiar mai mult ţinând cont de faptul că prepeliţele sunt păsări zburătoare, contează foarte mult condiţiile de trai şi de furajare din crescătorii. 

 -Doar fermele în care păsările sunt crescute igienic, în aer liber şi sunt hrănite cu furaje naturale, sunt capabile să producă cu adevărat ouă care să vină în sprijinul sănătăţii omului.

  -Prepeliţele crescute în condiţii de mare stres, în boxe, în ferme de tip industrial, şi care sunt hrănite de cu furaje la care s-au adăugat substanţe de sinteză (hormoni, vitamine, antibiotice, suplimente proteice, etc.), pot aduce, prin ouăle lor, mai multe deservicii decât beneficii sănătăţii omului.
    
                     DIFERENTA DINTRE OUALE DE  PREPELITA SI CELE DE GAINA

 -Fiind păsări de talie inferioară găinilor, prepeliţele produc ouă mult mai mici. La oul de găină coloraţia cojii este uniformă, în timp ce la oul de prepeliţă, coaja este pestriţă. Deasemenea, apar şi diferentecu referitoare la compoziţie, aşa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.                    


COMPOZIŢIE LA 100 g
PARTE COMESTIBILĂ
OU DE PREPELIŢĂ
OU DE GĂINĂ
  APA
    75%
    74%
  LIPIDE
  total
    11%
    11,7%
  saturate
      3,5%
      4,1%
  nesaturate
      5,6%
      4%
  fosfolipide
      1%
      2%
  colesterol
  844 mg
  423 mg
  PROTEINE
    13,7%
    12,7%
  VITAMINE
  A
  550 u.i.
  450 u.i.
  Acid pantotenic
      1,8 mg
      1,4 mg
  B1
      0,15 mg
      0,07 mg
  B2
      0,8 mg
      0,41 mg
  B6
      0,16 mg
      0,14 mg
  B12
      1,6 μg
      1,3 μg
  E
      1,1 μg
      0,9 μg
  PP
      0,16 mg
      0,07 mg
  MINERALE
  Calciu
    64 mg
    51 mg
  Cupru
      0,06 mg
      0,12 mg
  Fier
      3,7 mg
      1,8 mg
  Fosfor
  230 mg
  200 mg
  Magneziu
    13 mg
    13 mg
  Mangan
      0,05 mg
      0,03 mg
  Potasiu
  134 mg
  134 mg
  Seleniu
    32 μg
    32 μg
  Sodiu
  140 mg
  140 mg
  Zinc
      1,5 mg
      1 mg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu